Pixabay

Što sve trebamo znati o pidžami

Pidžama nam je svima poznata kao odjeća za spavanje. Međutim, ona je mnogo više od toga. Lijepa pidžama ne samo da jamči miran san, već može poslužiti i kao udobna odjeća za slobodno vrijeme.

Pidžama nam je svima poznata kao odjeća za spavanje. Međutim, ona je mnogo više od toga. Lijepa pidžama ne samo da jamči miran san, već može poslužiti i kao udobna odjeća za slobodno vrijeme. Priznaćete da nema ništa bolje od gledanja filma na kauču, u pidžami, navečer, ili doručak u nedjelju ujutro - također, u pidžami!

Pidžame dolaze u svim vrstama dizajna i materijala. Ipak, najvažniji kriterij za odabir je da se u njoj osjećate potpuno ugodno.
Kako bi naša pidžama bila uvijek podjednako udobna kao prvoga dana - ona treba njegu! U ovom ćete članku pronaći savjete kako je pravilno njegovati, kako biste uvijek imali odista dobar par pidžame.

 

Kako njegovati pidžamu

Uz posteljinu, odjeću za spavanje, madrace i sav drugi tekstil u spavaćoj sobi, osobito je važno paziti na higijenu, jer se jedino tako može osigurati ugodna klima za zdrav san. Stoga je potrebno redovito prati posteljinu, kao i pidžame. Pripazite na različite materijale - upute za održavanje, na etiketama, dat će vam sve relevantne informacije za pranje.

Prilikom pranja pidžame obratite pozornost na sljedeće točke:

 •     Pidžamu mijenjati na 4 dana.
 •     Kod bolesti ili jakog znojenja, pidžamu mijenjati svakog ili svakog drugog dana.
 •     Prije pranja rublje odvojiti po boji i pročitati uputstvo za održavanje s etiketa.
 •     Šarene pidžame prati za to namijenjenim deterdžentom.
 •     Svijetle pidžame prati za to namijenjenim deterdžentom.
 •     Omekšivač rublja je bolje ne koristiti, jer brzo čini da vlakna izgledaju porozno i beživotno.
 •     Pamuk je najbolje prati na 40°C, mada može izdržati i do 60°C.
 •     Jersey i ostale mješavine sa pamukom prati na 30°C, na programu za nježno pranje.
 •     Pidžame od viskoze  prati na 40°C, na programu za nježno pranje i s tekućim deterdžentom.
 •     Satenske i svilene pidžame prati na 30 °C, u programu za osjetljivo rublje ili ručno pranje.
 •     Sušiti je najbolje na svježem zraku, obješeno što je moguće ravnije - na primjer na vješalicu za odjeću.
 •     Oprez pri glačanju pidžame od osjetljivih materijala - vlažnu pidžamu ispeglajte preko zaštitne krpe.

 

Koliko često mijenjati pidžamu?

Mrtve stanice kože omiljena su hrana kukaca i grinja. Budući da se pidžama nosi uz kožu, na njoj se taloži dosta ljuskica kože, ako je ne mijenjate redovito. Za higijensko korištenje, pidžamu je potrebno mijenjati svaka četiri dana, a najkasnije nakon tjedan dana. Ukoliko ste skloni više se znojiti, ili ste bolesni, čak biste trebali oprati pidžamu svaka dva dana, možda i svakodnevno.

Jeste li znali da riječ - pidžama, zapravo dolazi iz perzijskog područja i odnosi se na lagane hlače koje se spajaju vrpcom. Zbog sličnosti ovih hlača sa europskim hlačama za spavanje, riječ - pidžama postala je jednako uobičajena na našem geografskom području, kao i pojam - pidžama, koji se odnosi općenito na odjeću za spavanje.

Lijepa i pravilno njegovana pidžama, uz isto takvo posteljno rublje i ugodan madrac, svakako će vam obezbijediti miran i zdrav san. Za nabavku nove pidžame uvijek je pravo vrijeme i nećete pogriješiti ukoliko nas posjetite na stranici idealno.ba, gdje vas očekuje širok izbor po najpovoljnijim cijenama.

Komentari