CandyBox Images/CandyBox Images

Što ponijeti na putovanje?

Nakon bezbrojnih radnih dana čeznemo za zasluženim godišnjim odmorom, ili pak želimo pobjeći za vikend negdje gdje ćemo se moći opustiti i odmoriti od stresa i obaveza.

Međutim, često se događa da najviše stresa donosi upravo pakiranje za taj put. Kako bi stres pri pakiranju i na putovanju bio što manji, ovaj članak donosi nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći pri pakiranju kofera za putovanje.

Napravite popis - Prvo i osnovno što je potrebno napraviti kako bi osigurali da nešto ne zaboravite (posebice ako ne putujete često) jest napraviti popis svih stvari koje su vam potrebne. Ključna riječ: potrebne. Nemojte pakirati stvari za koje znate da ćete ih dobiti u hotelu ili mjestu gdje ćete prenoćiti, poput sušila za kosu, ručnika, gela za tuširanje,  šampona za kosu i dr. Isto tako, ako stvarno nešto nećete nositi ili nešto stavljate u torbu jer se „nikad ne zna“, onda to bolje nemojte ni pakirati ako znate da ćete time pretrpati putnu torbu. 

Koristite manja pakovanja - često dezodoranse, šampone i regeneratore za kosu, paste za zube i gelove za tuširanje možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama za manje novca u mini izdanjima nego što ste platili za veliko (normalno) pakiranje. Ako idete s društvom ili boljom polovicom, možete se dogovoriti da svatko ponese nešto i tako smanjite količinu stvari koju vi morate ponijeti.

Dekorativna kozmetika – može se puno uštedjeti na prostoru ako pronađete kompaktnija pakiranja kao što su palete sjenila, palete koje sadrže bronzer, highlighter i puder u jednom ili ako znate da neka sjenila, ovisno o tome jesu li mat ili shimmer, možete u isto vrijeme koristiti kao highlighter i sjenilo, bronzer i sjenilo ili pak rumenilo i sjenilo čime oni postaju funkcionalniji. Budite snalažljivi!

Smotajte/zarolajte odjeću – U zadnje vrijeme sve više ljudi svoju odjeću prilikom pakiranja zarola i tako ju smjesti u putnu torbu kako bi uštedjeli na prostoru. Probajte i vi! Osim toga, možete sličnu zarolanu odjeću staviti u zasebne vrećice kako biste si odvojili različite vrste odjeće (hlače, majice, suknje, itd.).

Kombinirajte odjeću prema boji ili temi – najprije provjerite vremensku prognozu za razdoblje u kojem ćete putovati, a zatim izaberite odjeću koja odgovara istoj. Ponesite odjeću s takvim uzorcima i bojama koje se mogu lako kombinirati s ostalima (slojevito odijevanje) i koju možete nositi više od jednog dana, posebno se to odnosi na traperice i tajice ili veste i jakne koje možete nositi na različite načine i koje će odgovarati vašim aktivnostima na putovanju. Nemojte nositi više od tri para obuće, uključujući ono u čemu ćete putovati. Pobrinite se za to da je sve što nosite lagano i udobno, te lijepo i funkcionalno. Poželjno bi bilo da ponesete nekoliko osnovnih dodataka (šalovi, kape, nakit, ručni sat, torba) koje možete kombinirati uz svaku od odjevnih kombinacija, kako biste si povećali broj različitih odjevnih kombinacija.

Kupite na odredištu – ako znate da vam neke stvari nisu toliko nužne i da ćete ih moći kupiti u destinaciji koju posjećujete, nemojte ih nositi sa sobom jer ćete si time smanjiti broj stvari koje trebate ponijeti, odnosno težinu putne torbe.

Na kraju provjerite popis – provjerite imate li sve dokumente koji su vam potrebni za putovanje, kao i kartice, gotovinu te lijekove (i ostale potrepštine za slučaj nezgode, prehlade, alergije i sl.). Još jednom prođite popis i pregledajte imate li sve što vam je nužno i ako tad utvrdite da imate još mjesta u torbi, možda ipak vrijedi ponijeti onu haljinu za koju niste bili sigurni vrijedi li je spakirati ili ne.

Bilo koji od ovih savjeta može se primijeniti neovisno o duljini trajanja putovanja, ali općenito pravilo bi bilo da ponesete manje nego što mislite da vam zapravo treba, jer obično većinu stvari ni ne nosimo na putovanju, a tek kad dođemo kući shvatimo da nam nisu bile potrebne. Isto tako, uvijek ponesite više novca nego što mislite da će vam trebati, osim naravno, ako znate da u mjestu gdje idete možete otići na bankomat. Nadam se da će vam ovi savjeti koristiti, da ćete se lijepo provesti na sljedećem putovanju i stvoriti mnoštvo novih uspomena. Sretan put!  

L.K.

Komentari