Zvijezde daju sklonosti, one nam ništa ne diktiraju

Ako konzultirate profesionalnog astrologa, prva stvar koju on mora učiniti je upitati vas za vaše, što točnije...

Ako konzultirate profesionalnog astrologa, prva stvar koju on mora učiniti je upitati vas za vaše, što točnije, vrijeme rođenja. To uključuje vaše puno ime i prezime, rođendan, vrijeme i mjesto rođenja. Iz tih podataka, astrolog konstruira ono što zovemo natalnom kartom, a to je grafički prikaz položaja raznih planeta u vrijeme vašeg rođenja. On to može napraviti ručno ili uz pomoć kompjuterskog programa. Ako se radi o ručnom izračunu, molim vas, budite strpljivi, jer to može potrajati. Za ispis potrebno je tek nekoliko minuta.

Sada astrolog ima osnovne podatke kako bi ustanovio vašu osobnost. Natalna karta daje prilično dobre indikacije vaših unutrašnjih i vanjskih obrazaca, načina na koji volite, mislite, pa čak i o vrsti poslova u kojima ćete najbolje iskazati svoje talente.

Pogledajmo redom. Sunčev znak je parametar koji se odnosi općenito na vašu osobnost. To je vaš smjer u životu, vaš obrazac rasta i najbolji inventar koji možete iskoristiti kako bi analizirali vaše talente, potencijale, jakosti i slabosti. Neki kažu kako je i sam Sunčev znak dovoljan za identifikacije osobnosti. Ta tvrdnja nije točna. Sunčev znak daje tek 30% vašeg životnog i osobnog obrasca. U obzir treba uzeti i druge, podjednako važne čimbenike. Ako bi željeli uspoređivati astrologiju sa psihologijom, onda bi Sunčev znak približno odgovarao egu u frojdovskoj psihoanalizi.

Astrologija natalna karta

Sljedeći bitan parametar je Mjesečev znak. To je varijabla koja se odnosi na unutrašnju osobnost pojedinca, ono što je skriveno od javnosti. S njime su povezane vaše tajne čežnje i najdublje želje, kao i onaj dio vaše osobnosti koji je u sjeni. Stoga, on približno odgovara arhetipskoj Sjeni kako je opisana u Jungovoj psihologiji. Isto tako, u natalnoj karti ženske osobe Mjesečev znak opisuje majku ili žensku osobu koja se brinula o njoj i, konačno, vrstu njege. Stoga, to može pružiti i sliku o tome kakva će roditelj sama osoba biti.

Sada dolazimo do jednog važnog aspekta koji zovemo sjeverni Mjesečev čvor ili jednostavnije sjeverni čvor. Za one koji su ne duhovnom putovanju, taj parametar daje duhovnu svrhu za ovaj život ili određenu inkarnaciju. To je specifična svrha radi koje ste rođeni baš u tom određenom trenu. Kraće rečeno, to je životopis vaše duše. Nakon toga sljedeća dva važna parametra su Venera i Mars Znak u kojem je Venera daje ljubavni stil osobe. U karti muškarca on vrlo precizno opisuje tip žene kakvu želi.

S druge strane, Mars u karti žene označava tip muškarca za kojim joj srce žudi. Nevjerojatno, ali istinito! Postoje i druge varijable u natalnoj karti poput znaka u kojem se nalazi Jupiter, koji najbolje daje sliku za vas prikladnog posla, pa znaka u kojem je Saturn koji opisuje vrstu karme s kojom se susrećete u ovom životu. Sve to tek je početak. Astrolog tada analizira aspekte između pojedinih planeta kako bi otkrio više o osobnoj snazi i slabostima. Područje natalne astrologije vrlo je složena i profinjena disciplina za koju je, kako bi postali majstor, potreban cijeli život

Komentari

Igor Ognjenović
Igor Ognjenović

Igor Ognjenović je voditelj i redovni predavač Centra za astrološku edukaciju u Zagrebu. Astrologijom se počeo baviti u sklopu američkog Rosicrucian Fellowshipa, a tradicionalnu astrologiju specijalizirao na Academy of Predictive Astrology pod vodstvom Roberta Zollera. Svoje tekstove iz područja astrologije, duhovnosti i znanosti objavljivao je u Jutarnjem listu, Fokusu, Astro magazinu i Svjetlosti. Napisao je knjigu "360 Pandorinih kutija - simboli za stupnjeve Zodijaka".