Što su to tarot karte?

Tarot karte jedan su od najfascinantnijih alata kojima se proricatelji i praktičari okultizma služe...

Tarot karte jedan su od najfascinantnijih alata kojima se proricatelji i praktičari okultizma služe. Svatko tko je ikada konzultirao gataru imao je to iskustvo zadivljenog pogleda u nepoznato umjetničko djelo. Što je tarot? Kako se sve može koristiti? Je li to dobro ili loše?

Tarot je špil od 78 karata. Tradicionalna je podjela na dva njegova dijela: velike arkane (ili velike tajne) , koja se sastoji od 22 karte i mala arkana (ili male tajne), od 56 karata. Velike arkane sadrže ilustracije koje označavaju različite arhetipske uzorke. Neki od likova su sablazni, neki su vrlo čudni. Neki će biti poznati i običnom čovjeku, drugi neobični. Neke možemo lako razumjeti, a za druge nam trebaju mjeseci meditacije ne bi li shvatili njihovo pravo značenje. Većina njih je pažljivo zamišljena i vrlo pedantno umjetnički izvedena. To su zaista divna umjetnička djela.

Ključ za razumijevanje tarota je u gledanju na njegove karte kao na arhetipske hijeroglife. Drevni majstori koji su ih osmišljavali trebali su alat pomoću kojeg će objašnjavati arhetipove čovječanstva, njihovo duhovno značenje i praktičnu primjenu. Stavljanje tih simbola u vizualni oblik imalo je dodatnu prednost kristalizacije duhovnih uvida i njihovo prevođenje u instrument koji će lako razumjeti ljudi iz svih životnih krugova. Izvorno se je tarot sastojao samo od 22 karte velikih arkana, ali tokom vremena dodana su još i četiri grupe malih arkana, tako da se sadašnji tarot špil sastoji od 78 karata. Dodatno, mala arkane su se također razvila u poseban špil. Stoga je regularni špil zapravo evolucija malih arkana klasičnog tarota.

Tarot karte

Kako se tarot može koristiti? Prije svega, tarot je zapravo sredstvo za meditaciju. Različite karte tarota izuzetna su umjetnička djela koja mogu pobuditi više duhovne sposobnosti čovjeka. Na primjer unutar velikih arkana postoje karte poput Lude, Zvijezde, Pustinjaka Ljubavnika i Obješenog čovjeka, koje mogu probuditi nečiju duhovnost i potaknuti duhovne uvide. Drugo, tarot je sredstvo za razvijanje uvida. I treće, sredstvo za divinaciju, što označava predviđanje budućnosti.

Tarot karte najčešće koriste gatare za divinaciju, no, to nije njihova glavna svrha. Radi divinacije tarot je došao na loš glas. Neki ga se klone, a neki čak i plaše! Jesu li te karte doista zle? Naravno da nisu! One su jednostavno sredstvo za razvijanje duhovnih uvida. Nesvjesni praktičari okultizma i članovi raznih kultova su ti koji su degradirali tarot, misleći kako će ga koristiti samo za čaranje. Za one koji su zainteresirani za kupovinu tarot karata, danas na tržištu postoji čitav niz špilova. Primjeri prekrasnih špilova su Toth Tarot, Ibis Tarot, Nigel Jackson Tarot, te Waite Tarot. Tarot karte su jedan od najmoćnijih sustava i vizualno najljepših sustava za razvijanje arhetipske osjetljivosti u čovjeku. Vrijedi se upoznati s njima i njihovom tradicijom.

Komentari

Igor Ognjenović
Igor Ognjenović

Igor Ognjenović je voditelj i redovni predavač Centra za astrološku edukaciju u Zagrebu. Astrologijom se počeo baviti u sklopu američkog Rosicrucian Fellowshipa, a tradicionalnu astrologiju specijalizirao na Academy of Predictive Astrology pod vodstvom Roberta Zollera. Svoje tekstove iz područja astrologije, duhovnosti i znanosti objavljivao je u Jutarnjem listu, Fokusu, Astro magazinu i Svjetlosti. Napisao je knjigu "360 Pandorinih kutija - simboli za stupnjeve Zodijaka".