• 3nadezhda01
  • Melete
  • pompi

Ladanjski, seoski ili bakin vrt

Ladanjski, seoski ili bakin vrt je meni osobno najdraži vrt. To je tradicionalan vrt u kojem ćemo naći autohtone vrste.

Seoski vrt je zapravo preslika prirodnog staništa koje se prenosi na vlastiti posjed. No, bez obzira što izgleda kao prirodno stanište, njega ovakvog vrta je jako potrebna. U njemu obitava mnoštvo trajnica, voćaka, povrtnih vrsta, jednogodišnjeg bilja te penjačica, raznih boja te oblika i mirisa.

Seoski vrtovi uglavnom su neformalni, odišu šarmom i nepretencioznošću. Umjesto strogih oblika, ovakav vrt zahtijeva meke linije i razigranost oblika. Prirodnost i razigranost postižu se vijugavim stazicama, šarenilom i velikim brojem biljnih vrsta, posebno cvjetnica.

Neki od tipičnih elemenata seoskog vrta su travnjak ili livada, jezerce, kompostište, drvena sjenica, pergola, drveni vrtni namještaj, drvena ograda, kućice za ptice, pojilica za ptice. Materijal koji se koristi kao konstrukcija ili građa u seoskom vrtu je drvo. To je najprirodniji i najtopliji i oku ugodan materijal.

Najprikladnije biljne vrste za seoski vrt su autohtone vrste određenog kraja kako bi se istaknuo osjećaj prirodnosti. U svakom seoskom vrtu može se naći pravo malo bogatstvo biljnih vrsta kao sto smo već naveli od trajnica i jednogodišnjih cvjetnica, pa do različitih voćnih, ljekovitih i začinskih biljnih vrsta.

Neke od karakterističnih biljaka za bakin vrt su: jorgovani ,božuri, tulipani,razne starinske i mirisne ruže, hortenzije, magnolije, perunike, ukrasni sljez, kokotici, lupinusi, viburnum, gladiole, srdašce, dalije, bršljan, vinova loza... Sve biljne vrste se savršeno nadopunjuju i izmjenjuju po godišnjim dobima, tako da nam je uvijek šareno i mirisno.

Autor: Mag.ing.hortikulture  Desire Crnković
facebook.com/desiregardendesign/
instagram.com/desiregardendesign/?hl=hr

Komentari