• JamesDeMers
  • Skitterphoto
  • Miss_Orphelia
  • Free-Photos

Jesen je idealno vrijeme za sadnju trajnica

Da li ste počeli razmišljati o jesenskoj sadnji? Ako niste, sada je vrijeme da trajnice koje želite razmnožite i pripremite zemlju za sadnju vaših omiljenih biljaka koje želite uzgojiti.

Trajnice rastu na jednom mjestu više godina te imaju uglavnom razgranat i dubok korijen. Radi toga je potrebno da se tlo na kojem će se posaditi dobro obradi.
Obrada se sastoji od štihanja u jesen i razbacivanja komposta kojeg odmah treba umiješati u prekopano tlo. Sadnja počinje kada se ukloni svo korijenje, te se kreče od zadnjeg dijelu gredice prema prednjem. Nakon sadnje okopajte i zalijte zemlju.

Zašto saditi trajnice na jesen? U nastavku nekoliko dobrih razloga

Još uvijek topla zemlja pogoduje brzom razvoju korijenovog sustava kod trajnica. Iako vam se to ne čini korijen biljka nastavlja s rastom tijekom jeseni pa sve do dugo u zimu. Rast korijena usporavaju samo vrlo niske zimske temperature.

U primorskim krajevima privi se lagani mrazevi očekuju tek oko Božića pa do tada biljke imaju dovoljno vremena da se dobro zakorijene. Ako je zima blaga, bez jačih mrazeva, rast korijena se nastavlja sve do proljeća kada kreće ponovo i vegetacija.

Uz toplu zemlju, česte jesenske kiše osiguravaju i dovoljno vlage da se tek posađene biljke ne osuše uslijed vodnog stresa koji primjerice može nastati vrlo brzo nakon sadnje u proljeće, u situacijama kada su proljeća vrlo sušna te kad je prelaz iz proljeća u ljeto vrlo nagao kao što je to slučaj zadnjih par godina. Česte kiše znače i da nema potrebe za čestim zalijevanjem. Tek posađene biljke treba obilno zalijevati prvih nekoliko dana te par tjedana nakon sadnje ako izostanu kiše. Ako biljke nakon sadnje malčirate, dodatno smanjujete potrebu za zalijevanjem.

Sadnjom u jesen osiguravate biljkama da neće biti brzo izložene šokovima koji su izazvani visokim temperaturama koje bi u proljeće uslijedile vrlo brzo nakon sadnje.

Sadnjom u jesen biljkama dajete više od pola godine vremena da se dobro ukorijene prije dolaska velikih ljetnih vrućina i žega.

Sadnjom u jesen dobivate cijelu sezonu prednosti u rastu biljaka. Naime nakon što se biljke dobro zakorijene u jesen, one se u proljeće brzo bude te ubrzano rastu dolaskom lijepog vremena. Već do polovice proljeća biljke u gredici izgledaju kao da su ondje posađene godinu dana.

Vrlo je važno uložiti vrijeme u pripremu terena za sadnju trajnica i ukrasnih trava. Trajnice i ukrasne trave vole rahlu zemlju koja ne pruža otpor rastu korijena. Ona mora biti mekana i prozračna. Da bi to postigli dodajte puno komposta i pijeska prilikom pripreme, odnosno frezanja, terena.

Zapamtite, koliko vremena uložite u pripremu terena tako će i biljke rasti i napredovati.

Autor: Mag.ing.hortikulture  Desire Crnković
facebook.com/desiregardendesign/
instagram.com/desiregardendesign/?hl=hr
 

 

Komentari