Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock

Dijeta South Beach

Skidanje kila uz ribu na žaru, pirjano povrće, salatu i desert godi nepcu, a tvorac dijete kardiolog Agatston tvrdi da čuva i srce.

1. FAZA: Dva tjedna odricanja

Tijekom 14 dana porcije ne smiju biti ni grama veće nego koliko treba da se izgubi osjećaj gladi. Peciva, kruh, riža, krumpir i tjestenina uopće se ne jedu. Zabranjeni su i slatkiši, kolači, sladoled, alkohol i voće. Izuzetak su agrumi (limun, naranča, grejp) jer imaju niži glikemijski indeks od većine voća. Na jelovniku su ribe, morski plodovi i perad (piletina, puretina), te povrće niskog glikemijskog indeksa (mahune, špinat, brokule, tikvice, rajčica, soja, salata), nemasni sir, orašasti plodovi (orah, lješnjak, kikiriki) i jaja.
U ovoj fazi predviđa se smanjenje tjelesne težine za 4 do 7 kilograma.

2. FAZA: Slobodnija prehrana

Manje je restriktivna od prve. U toj fazi postupno se uvode namirnice s ugljikohidratima niskog glikemijskog indeksa, poput integralnog kruha i voća. Predviđa se blaži gubitak kilograma, 0,5 do 1 kg tjedno.
Ova faza traje dok se ne postigne željena tjelesna težina.

3. FAZA: Do kraja života

Jedino treba izbjegavati namirnice visokog glikemijskog indeksa te zasićene i transnezasićene masti. Takva prehrana, tvrdi autor dijete, ima dobar učinak na srčano-žilni sustav, pa povećava šanse za dug i vitalan život. Osim toga, na taj način možemo se hraniti cijeloga života. To je i cilj ove dijete. Ako u trećoj fazi ipak nakupimo višak kilograma, možemo se vratiti u 1. ili 2. fazu dijete kako bi ih se riješili.

South-Beach

AlexAnnaButs/Shutterstock.com

Što i kada jesti?

1. FAZA: Dva tjedna odricanja

Doručak

  • 2 dl soka od rajčice s pečenim jajima sa svježim začinskim biljem i gljivama
  • Kava ili čaj bez kofeina s nemasnim mlijekom i umjetnim zaslađivačem

Međuobrok:

  • Manji komad sira mozzarelle

Ručak:

  • Velika salata s pilećim fileom

Recept: Na 2 žličice maslinovog ulja ispecite 150 g pilećeg fileta. Ohladite ga, narežite na komade i pomiješajte sa 100 g zelene salate. Začiniti sa 2 žlice salatnog preljeva - na bazi jogurta.

Međuobrok

  • 1/2 šalice posnog kravljeg sira
  • 1/2 šalice narezanih krastavaca i rajčice

Večera

  • 80 g zelene salate začinjene sa 2 žlice aceta balsamica
  • 150 g filea sabljarke na žaru

Recept: File s obje strane namažite maslinovim uljem, limunovim sokom,i zatim posolite, popaprite i utrljajte u njega usitnjeni režanj češnjaka. Pripremite na žaru i, po želji, poslužite uz kapare sa zapečenim povrćem.

Recept: U veliku tavu za pečenje posložite na komadiće narezanih 1/2 glavice luka, 1/2 crvene paprike, 50 g šampinjona, 70 g brokule, 100 g šparoga. Poprskajte sa 3 žličice maslinovog ulja i začinite sa soli i paprom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta. Povremeno promiješajte.

Desert

  • Krema od sira i limuna

Recept: Pomiješajte 55 g ricotte ili posnog kravljeg sira sa 1/4 žličice naribane limunove korice, 1/4 žličice ekstrakta vanilije i vrećicom zamjene za šećer (fruktozom, sorbitolom). Servirajte u desertnoj zdjelici, ohlađeno.

Izbjegavanje jela s lošim mastima i ugljikohidratima koji, kad se uzimaju u većim količinama i dulje vrijeme, vode šećernoj i srčano-žilnim bolestima, glavni je adut ove dijete. Slaba karika joj je gubitak od čak 4 do 7 kg težine u prvih 14 dana


2. FAZA: Slobodnija prehrana

Doručak 

  • 1 šalica svježih jagoda
  • 1 šalica nemasnog mlijeka i 2 žlice zobene kaše kuhajte na la¬ganoj vatri, dodajte 1 žličicu sjeckanih oraha i pospite cimetom
  • 1 šalica čaja ili kave bez kofeina, zaslađeno umjetnim zaslađivačem

Međuobrok

  • 1 kuhano jaje

Ručak

  • Mediteranska salata od piletine

Recept: Skuhajte 150 g pilećeg mesa, ohladite i usitnite ga pa pomiješajte sa po 100 g pečene crvene i žute paprike, posolite, dodajte žličicu maslinovog ulja te narezanih crnih maslina i češnjaka po želji.

Međuobrok

  • 1 kruška i kriška sira (npr. mozzarella)

Večera

  • Miješana salata

Recept: Narežite na kockice po 80 g svježih krastavaca i zelene paprike, dodajte po 50 g listova zelene salate i mini-rajčica. Začinite sa po 2 žličice maslinovog ulja i octa te malo soli. Uz sve to dodajte 200 g filea lososa na žari

Recept: File posolite i pripremite na žaru. Začinite sa 2 žlice maslinovog ulja uz dodatak pirjanog povrća.

Recept: Usitnite 150 g tikvica 150 g patlidžana i 1 glavicu ka, pa pirjajte na 1 žlici masi novog ulja.

Desert

  • Jagode u čokoladi

Recept: Operite 100 g jagoda osušite ih, pa umočite u 20 i otopljene čokolade. Poslužite na desertnom tanjuru.

3. FAZA: Do kraja života

Doručak

  • Omlet od 2 jaja
  • 1 kriška integralnog kruha
  • Čaj ili kava bez kofeina, s malo nemasnog mlijeka i zaslađeno umjetnim zaslađivačem

Međuobrok

  • 1/2 grejpa

Ručak

  • Omotana goveđa pečenica

Recept:Na tortilju veličine 20 do 30 cm namažite 10 g nemasnog krem sira, na njega složite malo usitnjenog luka te krišku pečene govedine oko 60 g). Zamotajte i servirajte.

Međuobrok

  • Jabuka

Večera

  • Mediteranska salata

Recept: Usitnite 200 g rajčica, dodajte 30 g rukole i malo bosiljka. Začinite sa po 2 žličice maslinovog ulja i octa.

  • Piletina na marokanski način.

Recept: Pomiješajte 10 ml maslinovog ulja, žličicu origana, usitnjeni režanj češnjaka i malo kima. Mješavinu dobro utrljajte 1/2 pilećih prsa bez kože, pa ih pecite na žaru. to vrijeme, prema uputama na kutiji, pripremite 45 g kus-kusa. Stavite na tanjur kus-kus i pileča prsa te malo ljutog crvenog umaka.

Desert

  • Jagode s jogurtom od vanilije

Recept: Očistite i usitnite 100 g jagoda, pa ih umiješajte u 100 g jogurta s malim udjelom masti.

Komentari